Het Oude Raadhuis te Naaldwijk

Van Haaren Vastgoed is er trots op dat zij in mei 2014 het belangrijkste niet-religieuze rijksmonument van de gemeente Westland in eigendom verkregen heeft, nl. het Oude Raadhuis aan het Wilhelminaplein van Naaldwijk.

De rijke geschiedenis gaat terug tot 1562 met de schenking van grond voor de bouw van een “gemeen raet- of dinghuys’. In 1688 kreeg het gebouw zijn huidige gedaante met een nieuwe voorgevel met de wapens van Frederik Hendrik, Willem III en van de heren van Naaldwijk. De zijgevel heeft een gevelsteen met Vrouwe Justitia.

De belangrijkste functie van het pand was aanvankelijk die van rechthuis met de ‘vierschaar’ (rechtspraak) aan de achterzijde en de waag (het wegen van handelswaar en het betalen van belasting) aan de voorzijde. Later werd het gebouw ook gebruikt door de burgemeester, gemeente-ontvanger, secretarie, kantonrechter, veldwachter en raadsfracties.

Het doel is om het Oude Raadhuis te restaureren en gedeeltelijk openbaar toegankelijk te maken voor het publiek (trouwlocatie !). Het buurpand en de tuin zullen ook bij de plannen betrokken worden.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor een representatieve en passende herbestemming denkbaar: van horeca, receptieruimte voor zakelijke relaties tot tentoonstellingsruimte of een galerie. Het ontwerp daartoe wordt door Van Haaren Vastgoed gemaakt in samenwerking met onze restauratie-architect Tammo Remmerswaal en de gemeente Naaldwijk.


« Terug naar het nieuwsoverzicht