Wonen en werken in historisch Delft

Een van Nederlands mooiste steden die rijk is aan geschiedenis en prachtige verhalen. Kenmerkend door haar schitterende grachten, bruggen, kerktorens  en deftige herenhuizen. Delft, gelegen in Zuid-Holland tussen Rotterdam en Den Haag, heeft op  15 april 1246 haar stadsrechten gekregen van Graaf Willem II en bestaat dus al meer dan 765 jaar!

Zoveel te doen

Delft is een echte studentenstad met veel leuke kroegen en uitgaansgelegenheden. Zo kun je op de Beestenmarkt  ’s-zomers een gezellig terrasje pakken waar s’winters een schaatsbaan die voor veel sfeer zorgt. Op donderdag en zaterdag is er markt waar je lekkere stroopwafels of een mooie bos bloemen kunt kopen. Tijdens een stadswandeling of een rondvaart per boot kun je genieten van eeuwenoude panden gelegen langs de gracht.

Prinsenstad

Delft is vooral bekend omdat in 1584 prins Willem van Oranje hier werd vermoord door Balthasar Gerards in het Prinsenhof. Dat is nu opengesteld als museum, waar de kogelgaten nog steeds zichtbaar zijn in de muur. Sinds deze moord worden alle overleden Oranjes bijgezet in het familiegraf in de Nieuwe kerk.

Andere beroemdheden

Johannes Vermeer, beroemdste Nederlandse kunstschilders, werd in 1632 geboren te Delft op de Voldersgracht waar zich het ‘’Johannes Vermeer museum’’ bevind. Johannes Vermeer werd begraven in 1675 in de Oude kerk. Ook Hugo Grotius is geboren en begraven in Delft. Deze rechtsgeleerde ontsnapte uit de gevangenis met hulp van buitenaf in een boekenkist.

Aardewerk

Veel toeristen komen naar Delft voor het wereldberoemde ‘’Delftse blauw’’ aardewerk. In de 17e eeuw bestonden er ongeveer dertig aardewerkfabrieken waar men potten en schalen met de hand maakte en beschilderde. Helaas is er vandaag de dag alleen de ‘’Koninklijke Porceleyne Fles’’ die dit nog doet.

TU DELFT

Door toedoen van de wereldberoemde Technische Universiteit Delft dankt de stad haar bijnaam: ”Kennisstad”. De door koning Willem II opgerichte academie uit 1842 werd toen gebruikt om ingenieurs op te leiden. Tot heden worden op deze Universiteit belangrijke wetenschappelijke onderzoeken en baanbrekende uitvindingen gedaan.